signoflove2

Hanane El Kaddouri

Een kus heeft verschillende dimensies. Je kunt je geliefde zoenen, een vriendin, familielid of een baby. Elke kus of groet heeft dan ook een andere betekenis, zo ook als je een andere culturele achtergrond hebt.

Als hier geboren en getogen Marokkaans-Nederlandse kus ik wat af in mijn leven. Zelf houd ik het liever bij één zoen bij een begroeting met vriendinnen. Maar veel Marokkanen houden van zoenen, althans zo lijkt het wel. Zodra je een bekende tegen komt dan begint het ritueel. En vaak is het ook nog eens aftasten. Geef je vier zoenen bij de begroeting? Rechterwang, linkerwang, rechterwang, linkerwang of begin je met de linkerwang, rechterwang, linkerwang en rechterwang? Of geef je één kus op de rechter/linkerwang en de overige drie, vier, vijf of zes op de andere wang. De begroeting is een soort van dans. Je geeft je dan maar vaak over en gaat mee met het organische ritueel. Ik zeg ‘vaak’, omdat er genoeg gênante en hilarische momenten zijn tijdens het zoenen. Een voorbeeld hiervan is dat je in je “Mocro-modus” zit en op automatisch piloot de vier wel bekende Marokkaanse zoenen bij het groeten aan een Nederlandse bekende geeft. Op het moment dat zij bij de derde kus willen afhaken, ga jij nog door voor de jackpot, de vierde kus! Maar de meeste Nederlanders al goed geïntegreerd, waardoor zij  het juist erg leuk vinden om er helemaal voor te gaan.

Minder leuk is  het zoenen met tantes. Je hoeft ze niet eens lang niet gezien te hebben, zij hebben er een sport van gemaakt om maar door te blijven zoenen. Het kan dus enkele minuten duren voordat je met één tante bent uitgezoend.
Desondanks hebben Marokkanen en Turken ook mooie waardevolle kus rituelen. Onze ouders, opa’s en oma’s maar ook andere ouderen zoenen wij uit respect, naast in het gezicht ook  op de hand. Het blijft iets moois. En ik hoop dat dit één van de kus tradities is die in ere zal worden gehouden.

Dus hoe je het went of keert, een kus, een zoen, un bisou of een boesa heeft deels met je achtergrond te maken of het wel of niet leuk vindt. En hoewel de meesten niet van het in het openbaar zoenen met een geliefde zijn, hoop ik toch  dat er heel wat op z’n “Marokkaans” met vier zoenen wordt afgezoend tijdens de World Kiss Day! Hier alvast een dikke kus van mij. Mwah!